Bra tips och råd inför takfönsterbytet

Vill du ha ett bättre ljusinsläpp hemma? Har du ett hem med konstiga vinklar och många snedtak? Då kan du finnas mycket att vinna på att montera in takfönster. Ett takfönster sprider ljuset långt in i rummen, särskilt om de placeras högt upp. Samtidigt är det praktisk med takfönster eftersom du, förutom själva ljusinsläppet, också får väggarna lediga för inredning. Om du har en ovanvåning med snedtak kan det vara praktisk att sätta in takfönster eftersom rummet kommer att upplevas som större. Ljuset sprider sig på ett behagligt och naturligt sätt – ovanifrån.

Men innan du bestämmer dig för att sätta in takfönster är det flera saker att tänka på. Samtidigt behöver du ställa dig frågan om det är värt att byta takfönster och dess kostnad. Priset är nämligen högre än att montera vanliga fasadfönster. Dock varierar prisintervallet beroende på:

  • Storlek
  • Antal
  • Tillverkare
  • Material

Det är svårt att säga exakt vad ett takfönster kostar, men det går att hitta billiga takfönster för cirka 3 000 kronor, då i standardstorlek. Vanligtvis ligger dock priserna runt 5 000 kronor.

Takfönster och dess fördelar

Trots att takfönster är dyrare än fasadfönster får du mycket för pengarna. Kostnaden för att byta takfönster är hög, men med bra takfönster strömmar solljuset in på ett behagligt sätt. Även mindre och mörkare rum kan bli riktigt upplysta när skenet kommer ovanifrån. Samtidigt blir luften varmare när du installerar takfönster. Detta ser många som en fördel eftersom du då kan sänka inomhustemperaturen något. Kom dock ihåg att det kan bli ganska varmt på sommaren. Då kan du köpa till avskärmningsalternativ till dina takfönster.

En annan stor fördel med takfönster är utsikten du får. Du kan kolla på stjärnhimlen, spännande moln och blixtoväder på ett helt annat sätt än genom vanliga fasadfönster. Om du vill ha en utsikt som inte enbart består av himmel är det bättre att montera takfönster något lägre.

Byta takfönster kostnad för material och montage

Byta takfönster kostnad varierar som vi tidigare nämnde och beror på flera saker. Förutom själva materialkostnaden, det vill säga fönstren, kostar själva montaget en del. Det är lite krångligare att montera upp takfönster än lodräta fasadfönster, något som ökar priset något. En hantverkare tar någonstans runt 500 kronor i timpris, men det finns både billigare och dyrare priser. För att kostnaden inte ska bli alltför hög kan du utnyttja ROT-avdraget. Detta ger dig möjlighet att dra av 50 % av arbetskostnaden på upp till 50 000 kronor. Med andra ord kan du spara en hel del på det.

Att montera ett takfönster tar närmare en dag, åtminstone om det gäller standardstorlekar och att alla förutsättningar är bra. Om det däremot handlar om en speciallösning i form av ett kupolfönster eller panoramafönster, samt om nya reglar måste sättas in, kan det ta ännu längre tid.

Bra att tänka på innan du bestämmer dig

Som med allt annat är det alltid viktigt att jämföra för- och nackdelar. Vad gillar du med takfönster och är dessa punkter fler än de nackdelar du kan komma på?

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev?


Ta in flera offerter och hitta den entreprenör som passar din plånbok bäst!

x

Behöver du hitta en firma för Takfönster?

Lugn! HelpHero.se hjälper dig hitta den bästa till rätt pris, på just din ort.