Takfönster - pris och kostnad

Vill du veta pris för nya takfönster?

Läs här om vad en takfönsterinstallation kan kosta 

ROT-avdrag för att sätta in takfönster

Ska du byta takfönster? Då kan du fortsätta läsa på denna sida. 

Bor du i ett äldre hus? Kanske behöver du se över dina fönster och dörrar? Äldre hus har ofta gamla fönster, något som kan bidra till en snygg karaktär men som också medföra högre uppvärmningskostnader än nödvändigt. Äldre fönster eller fönster i dåligt skick har ofta små springor där kittet torkat och spruckit. Ur många springor runt hela huset kan mycket värme sippra ut från bostaden.

Om du är fundersam över om dina fönster läcker värme kan du känna på glasrutan inifrån. Om glaset är kallt är risken stor att värme kommer ut den vägen. Byta takfönster kostnad är inte särskilt billigt, det är inget att hymla om. Men med nya fönster kan du åtminstone vara säker på att värmen inte försvinner den vägen. Om du dessutom satsar på energifönster, alltså fönster med ett U-värde på under 1,2, är de riktigt bra isolerade.

Innan du bestämmer dig för om byta takfönster och ta reda om kostnaden är värt priset eller inte behöver du först jämföra alternativet – att själv renovera dina gamla fönster. Att renovera fönster är inte någon småsak. Även om de flesta som är någorlunda händiga kan klara av jobbet själv är det ett väldigt tidskrävande och slitsamt arbete. Särskilt om du bor i ett stort hus. Du får räkna med flera timmar per fönster och att gå igenom alla fönster flera gånger eftersom de ska hinna torka innan du målar.

 
VELUX - före byte till fönsterkupa

Vad kan ett byte av takfönster kosta?

Kostnaden för nya fönster varierar otroligt mycket eftersom det finns mängder av varianter att välja bland. För att du ska bli nöjd med dina fönster ska de dels:

  • Matcha huset i karaktär. 
    Äldre hus passar ofta bra med träfönster, moderna villor kan med fördel använda PVC-fönster eller aluminiumfönster.
  • De ska vara välisolerade så värmen stannar kvar i huset.
  • Säljas till ett bra pris.
  • Hålla hög kvalitet.

Kanske har du ytterligare krav dessutom? Idag är fortfarande träfönster det mest populära alternativet i landet. Dessa fönster står för cirka 90 % av marknaden. Men även trä-aluminiumfönster har blivit alltmer populärt eftersom du får två bra egenskaper. Det är alltså vanliga träfönster men de har fått en aluminiumkappa som skydd. Detta innebär mindre skötsel och vård. Rent prismässigt ligger träfönster lite högre än andra fönster i pris. Men med tanke på att kvaliteten kan vara otroligt hög och att träfönster kan hålla hur länge som helst (med rätt underhåll) kan det fortfarande vara en smart affär. Dessutom är PVC-fönster av högre kvalitet ungefär i samma prisklass som trä-aluminiumfönster.

Att tänka på inför fönsterbytet

Om du ändå ska lägga investeringskostnaden till att byta takfönster kostnad kan det vara smart att välja 3-glasfönster. Dessa fönster är mycket mer tåliga mot utomhustemperaturen och klimatet än 2-glas och i och med att fönsterbytet kostar det samma oavsett om du väljer 2-glas som 3-glas kan det vara värt att lägga de extra pengarna.

Kom ihåg att du kan utnyttja ROT-avdraget när du ska anlita en hantverkare eller firma. Du kan dra av så mycket som 30 % upp till 50 000 kronor i arbetskostnader.

Efter byte till VELUX takfönsterkupa

 

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev?

 


Ta in flera offerter och hitta den entreprenör som passar din plånbok bäst!

x

Behöver du hitta en firma för Takfönster?

Lugn! HelpHero.se hjälper dig hitta den bästa till rätt pris, på just din ort.