Så monteras takfönster

För att vara säker på att ditt fönster håller i längden och att det inte påverkar din försäkring bör du låta någon med rätt kompetens och kunskap sköta monteringen. Men oavsett om du gör det själv eller anlitar en hantverkare så gynnar det dig att förstå hur processen går till för att du ska kunna vara en kunnig beställare och därmed se till att du får bästa möjliga pris och rätt arbete utfört. Kom ihåg att de flesta takfönsteråterförsäljare rekommenderar att en utbildad hantverkare utför arbetet. Via länken kan du kostnadsfritt få prisförslag på dina takfönster från certifierade fönsterfirmor.

1. Öppna upp taket

Som du säkert kan gissa är steg ett att helt enkelt göra ett hål i ditt tak där takfönstret ska monteras. Optimalt så är nederdelen ungefär mellan 90 och 110 centimeter från golvet, och överdelen runt 185 till 220 centimeter från golvet. Kan du så bör du försöka få in fönstret så att det passar mellan två takstolar (alltså bärande delar av yttertakets konstruktion).

2. För litet eller stort avstånd

Om inte fönstret passar precis mellan takstolarna så behöver du justera avstånd mellan takstolar för att det ska passa. Är det för stort får du ta bort en del av en takstol och sedan komplettera med tvärbalkar för stabilitet. Är fönstret mindre i bredd än avståndet mellan trästolarna så får du istället använda regelvirke som komplement.

3. Kom ihåg isoleringen

När du monterar takfönster kommer du behöva ta bort eventuell isolering. Se till att detta sköts snyggt så att den kan återanvändas.

4. Takfönstret sätts på plats

Eftersom det finns många olika sorters takfönster bör du prata med din leverantör och din hantverkare om vad som gäller för just det fönster du valt. Följ instruktionerna noga så att inga fel uppstår i efterhand och arbetet måste göras om. Två vanliga sorters fönster är pivå- och topphängda, se mer under "Frågor & Svar".

5. Täckram och innertak

Därefter är det dags för täckram på utsidan och fästa innertak (med tillhörande isolering) på insidan. Givetvis ska fönstret också tätas, vilken metod eller teknik som passar för ditt fönster får du oftast veta av din fönsterleverantör.

6. Inspektera och besiktiga

Ta en gemensam titt med din hantverkare coh gå igenom din orderbekräftelse och se till att alla moment är genomförda. Du som kund ska inte vara rädd för att fråga - din beställning, ditt takfönster, dina regler!

Tips!
Solskydd kan behövas - prata med din leverantör och hantverkare redan innan du beställer för att kunna få ett paketpris!

Vill du veta mer? Kika på våra vanliga frågor och svar om takfönster. Läs förslagsvis också på om pris/kostnad för takfönster.


Ta in flera offerter och hitta den entreprenör som passar din plånbok bäst!

x

Behöver du hitta en firma för Takfönster?

Lugn! HelpHero.se hjälper dig hitta den bästa till rätt pris, på just din ort.