Frågor och svar om takfönster

Här är vanliga frågor som dyker upp hos den som vill skaffa takfönster. 

Behöver jag byggnadslov för takfönster?

Oftast behöver du det även om reglerna skiljer sig mellan kommuner. På vissa håll i landet räknas takfönster som ett "förenklat ärende". Prata med byggnadsnämnden i din kommun för att veta exakt vad som gäller.

Vad är skillnaden på pivåfönster och topphängt/överhängt fönster?

Båda dessa fönster är vanliga lösningar för just takfönster. Ett pivåfönster är fäst i sidorna medan ett topphängt fönster är fäst i överkant. Vilket som är bäst beror på omständigheter och personlig smak. Både varianterna förekommer i olika utföranden beroende på märke och modell.

Får jag mer dagsljus med ett takfönster?

Ja, det är en av anledningarna till att takfönster blir ett allt vanligare inslag på svenska hustak. Eftersom fönstret oftast lutar mellan 20 och 80 grader så täcker ljuset en större yta när det strålar in i ditt hem. Mer ljus för fönsterpengarna, helt enkelt.

Vad kostar takfönster?

Priset för takfönster varierar mycket beroende på om det är ett litet fönster eller en hel panoramalösning, vilken hantverkare du använder, kvalitetetn och märket på själva fönstren och var i Sverige du befinner dig. Fullständig information hittar du under pris & kostnad för takfönster.

Får jag göra rotavdrag för takfönster?

Ja, ROT-avdraget gäller takfönster. Det är dock som vanligt bara arbetskostnaden du får dra av (30% av beloppet, upp till 50 000 kronor per person och år) och inte materialkostnad eller resekostnad.

Vilken lutning är bäst för ett takfönster?

Egentligen går alla lutningar att "lösa" på något sätt. Men kommer du under 15 graders lutning och alltså närmar dig horisontellt tak så kan det vara vettigt att titta på alternativa lösningar, till exempel en fönsterkupol.

Kan mitt takfönster dämpa buller och sänka energikostnader?

Precis som för vanliga fönster finns det olika takfönster med särskilda egenskaper. Prata med din takfönsterleverantör om vilka möjligheter som finns för att täcka dina behov. Ta gärna in många offerter och hör efter med många entreprenörer så får du själv en bra helhetsbild över vilka möjligheter som finns och hur du bäst pressar priserna.

 

Har du en fråga om takfönster eller fönster i allmänhet? Ställ den enkelt och snabbt på Byggmentor.se:s fönsterforum, där får du råd och tips från både erfarna fönsterinstallatörer och privatpersoner. Ingen registrering krävs!

 

Har du en fråga som inte besvaras här? Skicka den till oss genom formuläret nedan så besvarar vi den så fort som möjligt! 


(Lämna tom)

 


Ta in flera offerter och hitta den entreprenör som passar din plånbok bäst!

x

Behöver du hitta en firma för Takfönster?

Lugn! HelpHero.se hjälper dig hitta den bästa till rätt pris, på just din ort.