Släpp in himlen genom taket

Ett bra ljusinsläpp är otroligt viktigt för att hemmet ska kännas trivsamt. Ljuset kommer vanligtvis från fönster monterade på väggarna men om du vill ha ett riktigt bra insläpp av solljus kan ett takfönster vara intressant. Takfönster är dessutom väldigt praktiska om du inte har många fönster på väggarna eftersom de ger dig möjlighet att inreda utan att behöva ta hänsyn till väggytan. I badrum och vindsutrymmen brukar takfönster vara väldigt populära. Här sprider de ordentligt med ljus ovanifrån, något som ofta ger intrycket av att ett mindre rum känns större. Det känns även som att takhöjden stiger när ljuset kommer ovanifrån.

Loft Conversion With Lots Of Sunlight

Det kan bli väldigt snyggt att montera ett större takfönster i sovrummet, helst ovanför sängarna. På kvällen kan du ligga i sängen och kolla upp mot stjärnhimlen. Men finns det billiga takfönster eller kostar de alltid mycket?

Billiga takfönster

I regel kan man säga att takfönster oftast är dyrare än vanliga väggmonterade fönster. Men även i den här kategorin finns billiga takfönster. Om du satsar på ett mindre och ganska enkelt takfönster kan du hitta flera modeller till bra priser. Mindre takfönster kan kosta från en dryg tusenlapp och uppåt. Kom ihåg att det är flera faktorer som påverkar priset, bland annat:

  • Tillverkare
  • Storlek
  • Material (PVC-fönster är oftast billigare)

Generellt ligger priset för billiga takfönster runt 3 000 kronor, men oftast får du räkna med 5 000 eller 6 000 kronor per fönster om du vill ha en normalstorlek. Ibland kan du hitta billiga takfönster om du köper många från samma återförsäljare, du kan nämligen få ett paketpris. Det gäller dock att begära offerter från många leverantörer för att på så sätt göra en bättre uppskattning.

Dyra takfönster

Vi kan konstatera att det går att köpa billiga takfönster om du väljer en mindre storlek och ett enkelt utförande. Men finns det fönster som är extra dyra? Om du är intresserad av takfönster i extra stor storlek eller av ett exklusivare material får du räkna med att mycket högre pris. Andra faktorer som också kan dra upp priset är speciallösningar, exempelvis:

  • Panoramafönster
  • Kupolfönster
  • Kombinationsfönster – tak och fasad

VELUX takfönsterkupa

Samtidigt har husets förutsättning en stor inverkan på totalkostnaden. Om du behöver sätta upp nya reglar eller liknande höjs monteringskostnaden ofta. Detta är något du kan rådgöra med en hantverkare om.

Bra att tänka på

Innan du bestämmer dig för takfönster finns det några saker som är bra att tänka på. En sak som man ofta glömmer ta med i beräkningen är värmen. Med ett större ljusinsläpp kommer nämligen även värme. Ofta kan värme från solljuset vara till en fördel, och kan bidra till att du kan sänka temperaturen inomhus med någon grad. Men kom ihåg att det också kan bli jobbigt under sommaren då det lätt blir väldigt varmt och kvavt inomhus. Det går att lösa detta på ett smart sätt, genom skärmar. Du kan köpa till olika avskärmningslösningar till dina nya takfönster, en extrakostnad som kan vara väl värd.

 

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev?

 


Ta in flera offerter och hitta den entreprenör som passar din plånbok bäst!

x

Behöver du hitta en firma för Takfönster?

Lugn! HelpHero.se hjälper dig hitta den bästa till rätt pris, på just din ort.