Det här borde du veta om takfönster

Att sätta in takfönster kan göra enorm skillnad i hemmet. Är det monterat på rätt plats och har en lagom storlek kan ett rum kännas som nytt. Det naturliga ljuset strömmar in genom taket vilket ger rummet rymd, det känns större än vad det egentligen är. Samtidigt är det väldigt behagligt när ljuset kommer ovanifrån, särskilt om du jobbar hemma. Kanske känner du dig trött när du sitter inne hela dagen? Takfönster tillåter solljuset att skina in på ett smartare sätt och rummet blir mycket ljusare. Men innan du bestämmer dig om byta takfönster kostnad är en smart investering eller inte finns det några saker som är bra att tänka på.

 
Före och efter-exempel byte till VELUX takfönsterkupa

  En av de viktiga frågorna är såklart vilken kostnad det vore för att byta takfönster. Priset kan vara ganska högt, åtminstone om man jämför med vanliga fasadfönster. Du får räkna med att betala cirka 5 000 kronor för ett takfönster i standardstorlek, därefter tillkommer såklart även monteringen.

Men faktum är att du faktiskt kan spara pengar på att byta till takfönster! Vad menar vi med det? Jo, om du i nuläget har fönster med för högt U-värde, något som indikerar att isoleringen inte är särskilt bra, finns en stor risk för kallras. Kallras uppstår när inomhusluften kyls av den kalla fönsterrutan. Kyld luft är tyngre än varm luft och sjunker därför ner mot golvet. Därefter sprids kalluften utmed golvet och kyler ner inomhustemperaturen. När fötterna blir kalla blir man frusen. Kallras orsakar dessutom ofta högre uppvärmningskostnader eftersom man gärna höjer värmen något när man är frusen. Genom att välja ett energifönster, alltså ett fönster med ett lågt U-värde (bra isoleringsförmåga) undviker du kallras och uppvärmningskostnaderna behöver inte vara lika höga längre.

Med det sagt är det väldigt viktigt att du inte enbart går efter det billigaste priset när du väljer ut dina takfönster, det kan visa sig bli dyrt. Satsa istället på kvalitet, gärna 3-glasfönster. Då håller du inomhusluften varm.

Byta takfönster kostnad

Känner du dig redo att köpa takfönster? Då vill du garanterat veta vad byta takfönster kostnad ligger på. Givetvis varierar priset, både beroende på vilken storlek fönstren ska ha, samt vilket material det handlar om. Det finns flera olika varianter av takfönster, de vanligaste är:

  • Takkupa
  • Takfönster pivå
  • Överhängt takfönster
  • Kombinerat takfönster
  • Energisnåla takfönster

Takkupa är väldigt populärt, denna typen av takfönster är formade som en slags kupol och monteras ofta på plana ytor eller på tak som inte har en alldeles för stor lutning.

Kupolfönster är vackra men släpper inte in lika mycket ljus som andra typer av takfönster. För dig som vill kunna öppna fönstret kan ett takfönster pivå vara bra. Dessa fönster monteras på karmens sida och öppnas genom rotation.

Överhängda takfönster öppnas utåt och då är själva överkanten fäst i karmen. Det finns även takfönster som kan öppnas som pivåer och överhängda fönster, de kallas oftast för kombinerat takfönster.

Fundera på vad du vill ha till just din bostad. När du skrivit ner alla önskemål kan du lättare få en utförlig offert och därmed jämföra priserna.

 

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? 

 


Ta in flera offerter och hitta den entreprenör som passar din plånbok bäst!

x

Behöver du hitta en firma för Takfönster?

Lugn! HelpHero.se hjälper dig hitta den bästa till rätt pris, på just din ort.