Innan du väljer takfönster

Innan du väljer ut takfönster till hemmet finns det en del saker som är bra att fundera över. Bland annat är placering en sak att tänka på – vart är den bästa placeringen för att få in så mycket solljus som möjligt på? Vilken storlek på fönstret vill du ha? Ju större, desto mer solljus kommer in. Kom dock ihåg att med solljus kommer också värme. Det kan i många fall vara bra, hemmet blir uppvärmt helt gratis, men under sommaren kan det vara jobbigt när det blir för kvavt inomhus. Då kan du åtgärda det genom att köpa in tillbehör som persienner eller genom att ventilera fönstret.

Det finns idag många typer av takfönster och att byta takfönster pris varierar såklart också en del. Vissa leverantörer erbjuder speciallösningar av högsta kvalitet, men dessa kan vara kostsamma. Det går även att hitta relativt billiga takfönster, men frågan är hur bra kvalitet de håller. Kom ihåg att det sällan är bra att vara alltför snål när det kommer till fönster eftersom det med tiden kan visa sig bli dyrare än om du satsade på en högre kvalitet från början.

Stora fördelar vi gillar med takfönster

Ljusa, fräscha rum och illusionen om att taket blir högre. Det stora ljusinsläppet är bara en av alla fördelar med att lägga byta takfönster pris som det kostar. Satsar du på ett öppningsbart fönster får du även njuta av frisk luft och en trevlig ventilation genom hemmet, ett stort plus under de varmare sommarmånaderna.

En annan stor fördel är att takfönster öppnar upp ett litet hem och får det att kännas större. Ljus har den påverkan. Om du exempelvis tapetserar ett rum i svarta tapeter kommer det att kännas mindre än det egentligen är. Om du däremot väljer vita tapeter ges en illusion om att rummet är rymligare. Detsamma gäller såklart med ljuset.

En bra sak med takfönster är att det finns olika typer att välja bland. Oavsett vinkel på taket kan du hitta ett fönster som passar. Byta takfönster varierar en del i pris beroende på fönstermodell så ha koll på det. Ett standardfönster för taket ligger på cirka 5 000 kronor, men om du exempelvis vill installera en stor fönsterkupol får du räkna med att höja priset rejält. Samtidigt så ökar värdet på bostaden när du monterar in takfönster, något som är värt att ta med i beräkningen.

Eventuella problem och hur du åtgärdar dem

Även takfönster har sina problem, särskilt om du väljer ett billigare fönster av sämre kvalitet. När det kommer till fönster, både takfönster och fasadfönster, pratar man ofta om U-värdet. U-värdet är något som visar hur bra isolerat ett fönster är. Du vill såklart ha en god isoleringsförmåga, annars blir hemmet kallt och uppvärmningskostnaderna höjs. Leta efter ett så kallat energifönster, då är U-värdet alltid lägre än 1,2 vilket indikerar att fönstret är välisolerat. Detta förhindrar även risken för kallras.

 


Ta in flera offerter och hitta den entreprenör som passar din plånbok bäst!

x

Behöver du hitta en firma för Takfönster?

Lugn! HelpHero.se hjälper dig hitta den bästa till rätt pris, på just din ort.