Vad är så bra med takfönster?

Upplever du att hemmet känns mörkt och dunkelt? Då kan takfönster vara precis den rätta lösningen. Ett fönster som monteras i taket istället för i fasaden, släpper in mycket mer solljus. Ju högre upp i taket fönstret sitter, desto längre in i varje vrå och hörn sprider sig ljuset. Att få ljuset uppifrån istället för ifrån sidorna känns behagligt och naturligt. Men förutom själva ljuset, finns det fler fördelar med att lägga byta takfönster pris?

En stor fördel som man kanske inte tänker på direkt är att med solljuset kommer även värme. Som de flesta vet är värmekostnaden en av de högre och de flesta vill gärna sänka dessa. Genom att installera ett välisolerat takfönster kan du få in gott om värmeenergi, så mycket att du faktiskt kan sänka inomhustemperaturen med några grader. Men det gäller att du väljer ett fönster av hög kvalitet och med ett så lågt u-värde som möjligt. Vi går in på U-värdet lite senare.

När det kommer till takfönster finns det väldigt många varianter att välja bland. Förutom att du kan hitta en storlek som passar ditt hem perfekt, kan du även välja mellan material, former och speciallösningar. Kanske har du drömt om ett stort kupolfönster att sitta i och titta ut?

Byta takfönster pris

Även om du gärna vill ha ett takfönster kommer ändå den viktiga frågan – vill du betala det pris so, byte av takfönster kostar på marknaden? Priset för takfönster är betydligt högre än för vanliga fasadfönster. Men här gäller det att ständigt väga för- och nackdelar. Trots att kostnaden är högre kan du faktiskt spara in pengar på uppvärmningskostnaden. Samtidigt är det viktigt att veta att värdet på huset stiger om du har takfönster.

Men vad är egentligen pris för ett byte av takfönster?

Priserna varierar en hel del och det handlar bland annat om vilken storlek på fönstret du vill ha, vilken återförsäljare du väljer samt vilket material på fönster du är intresserad av. PVC-fönster, alltså plastfönster, är i regel betydligt billigare än exempelvis träfönster. Däremot har träfönster väldigt hög kvalitet och kan hålla nästan hur länge som helst med rätt skötsel och underhåll.

Om du funderar på en speciallösning som exempelvis ett kupolfönster stiger naturligtvis även priserna en hel del eftersom installationen blir mycket mer tidskrävande. Ett vanligt timpris för en hantverkare ligger på cirka 500 kronor, då är inte momsen inkluderad. Att sätta in ett vanligt takfönster kan ta ungefär en dags arbete.

U-värdet

Nu kommer vi till U-värdet, värdet som indikerar hur bra isolationsförmåga ett fönster har. Kanske har du hört talas om ”energifönster”? Detta är fönster som har ett U-värde lägre än 1,2. Ju lägre U-värdet är, desto bättre isoleringsförmåga har det. Ett dåligt isolerat fönster släpper ut inomhusvärme och kyler hemmet, något som medför högre uppvärmningskostnader. Kanske har du även hört talas om ”kallras”? Kallras är något som förekommer när isolationsförmågan är dålig. Fönsterrutan kyls ner och den kalla luften faller mot golvet. Detta är en av anledningarna till varför radiatorer placeras just under fönstren men det är inte alltid det hjälper. Kalluften kyler ner och gör att radiatorerna värmer ojämnt. Kalluften sprider sig sedan över golvet och gör hemmet kallt. När du ska lägga ett byta takfönster pris kan det vara värt att lägga lite extra för att få ett energifönster som motverkar risken för kallras.

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? 

 


Ta in flera offerter och hitta den entreprenör som passar din plånbok bäst!

x

Behöver du hitta en firma för Takfönster?

Lugn! HelpHero.se hjälper dig hitta den bästa till rätt pris, på just din ort.