Takfönster på vintern

Med vintern kommer snön. Har du takfönster så är det bra om du har koll på snön och vet om att just takfönster är ett av områdena på taket som snö samlar sig extra mycket på, för att inte tala om taket generellt.

 

Tre saker att ha koll på innan den första snöstormen kommer:

  1. Ta en riktig genomgång av taket för att se så du inte har något läckage som orsakar dyra fuktskador. Gå igenom dina takpannor och kolla så att de inte är skadade och spruckna.

  2. Att takrännor och stuprör är rensade och rena så att inte smältvatten samlar sig och fryser på och skapar tunga istappar och isblock.

  3. Kontrollera din vind så att inte kall ”finsnö” yr in genom ventilationer. Denna snö kan orsaka skador när den smälter till vatten.

Tänk på att allt som bryter takplanets yta skapar ställen för snön att samla sig på. Snön smälter, kylan kommer tillbaka och bildar is och ännu mer snö samlas och ismängden ökar. Det blir till slut en hel del mängd fryst vatten på ställen som kan vara ytterst känsliga. När denna sen smälter finns stor risk för att vattnet tränger in i springor och andra skador på taket. Just ränndalen och takfönster är ytterst känsliga platser, se till att ha dessa områden fria från stora snösamlingar i den mån du kan.

Vad vi kan vara säkra på är följande: Is och snö kommer även i år, precis som alla andra vintrar. Vad vi inte vet är hur sträng vintern blir eller hur mycket/lite snö som kommer.

Det kommer lägga sig snö och is på taken men det är inte den i sig som kan skapa problem, det är när snön smälter som den kritiska punkten kommer. Det är den som du ska förbereda dig inför genom att gå igenom ditt tak och dina takfönster.

Det som gäller är att använda sitt sunda förnuft och ha sitt tak under observation och vara förbered på att det kan komma stora mängder snö och is som förr eller senare kommer smälta till stora mängder vatten.

Glöm inte att stänga dina takfönster och titta över ditt tak innan vintern är här.

 

Om du inte har takfönster men gärna vill ha det, gör en offertförfrågning här.

Det är helt gratis och du kontaktas av professionella fönsterproffs som ger dig offerter på önskade takfönster.

 


Ta in flera offerter och hitta den entreprenör som passar din plånbok bäst!

x

Behöver du hitta en firma för Takfönster?

Lugn! HelpHero.se hjälper dig hitta den bästa till rätt pris, på just din ort.